Gemengde zangvereniging Vivente - Johannes-Passion

Johannes-Passion

In 2020 vierde Vivente zijn 55-jarig bestaan. Na het succes van The Messiah bij het 50-jarig jubileum wilde het koor graag weer een nieuwe uitdaging met een ander groot werk aangaan: de Johannes-Passion van J.S. Bach! Deze hadden we aanvankelijk op 5 april 2020 in de St. Martinusbasiliek in Venlo willen uitvoeren. Vanwege de langdurige coronaperikelen werd het concert aanvankelijk helemaal geannuleerd, maar uiteindelijk heeft Vivente nu besloten dit prachtige werk alsnog uit te voeren en wel op 2 april 2023, Palmzondag, om 15.30 uur, ook weer in de St. Martinusbasiliek. Voor tickets, klik hier.

Bach, die voornamelijk in Leipzig werkzaam was, schreef de Johannes-Passion in drie maanden tijd in 1724. Toen ging deze compositie op Goede Vrijdag, dat jaar op 7 april, in première in de Nikolaikirche in zijn woonplaats. In de loop van de volgende jaren bleef Bach aan de Johannes-Passion sleutelen en de laatste versie, inmiddels de vijfde, is nooit voltooid.
De Johannes-Passion is gebaseerd op het evangelie, zoals de evangelist Johannes dat heeft laten optekenen en zoals dat later door Luther werd vertaald. Qua inhoud wijkt de Johannes-Passion wel wat af van de Matthäus-Passion, waarvoor de tekst van een andere evangelist, Mattheus, is gebruikt. De Johannes-Passion is de passie van de hoop en het leven. En dat heeft Bach op aangrijpende wijze tot uitdrukking weten te brengen.

Contact

Gemengde zangvereniging Vivente
info@viventevenlo.nl

Repetities

Wij repeteren iedere woensdag van 20.00 tot 22.15 uur in De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20 in Venlo.

Kom gerust eens kijken en luisteren!
 

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook:
Gemengde zangvereniging Vivente